Poděbradské ragú
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 600 g Telecí plec
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Citrony
- 1 ks Kedlubna
- 1 ks Květák
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Karotka
- 1 l Voda pitná
- 1.5 šálek Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 282 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 9 g
- Sodík 381 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 115.5 mg
- Draslík 1168.1 mg
- Vláknina 12666.6 mg
- Vitamín A 12666.6 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 121.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V malém hrnečku v několika lžících vody vyvaříme bobkový list a nové koření.
-
2
Maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Do kastrolu dáme maso spolu s očištěnou, ale nerozkrájenou zeleninou, zalijeme osolenou vodou a uvaříme do měkka.
-
3
Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme ji odvarem z koření a mlékem, řádně rozmícháme a povaříme cca 10 minut. Do této omáčky poté přidáme maso i s vývarem a společně ještě povaříme.
-
4
Uvařenou zeleninu rozkrájíme na kostky (květák rozebereme na růžičky) a přidáme do omáčky, kterou poté ještě ochutíme citrónovou kůrou a dle chuti přisladíme.
-
5
Na samý závěr zamícháme do ragú nasekanou petrželovou nať.