Vepřová ouška s bešamelem a bramborami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 20 g Majoránka
- 200 g Šunka od kosti
- 600 g Vepřová ouška
- 50 g Gouda
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 200 ml Vývar zeleninový
- 8 ks Brambory
- 1 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1930 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 142 g
- Sodík 951 mg
- Bílkoviny 124 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 61.2 mg
- Draslík 1447.9 mg
- Vláknina 23231.4 mg
- Vitamín A 23231.4 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve středním hrnci s vodou uvaříme vepřová ouška. Necháme je provářet asi půl hodiny, potom je hotová vyndáme. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Vývar pak použijeme pro výrobu bešamelové omáčky.
-
2
Do kastrolu vložíme máslo a nadrobno nasekanou cibuli. Na másle ji necháme zesklovatět. Pak zaprášíme hladkou moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k vytvořené jíšce. Nastrouháme jeden muškátový oříšek a přidáme k cibuli a česneku, vše zalijeme vývarem z oušek, zasypeme majoránkou, vlijeme smetanu a vaříme za stálého míchání 20 minut, než vznikne hladká omáčka.
-
3
Nakrájíme šunku na kostky a orestujeme, potom ji nasypeme do bešamelu. Uvařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také vložíme do bešamelu. Okořeníme a dochutíme citronovou šťávou.
-
4
Ve slupce asi 10 minut vaříme brambory. Pak z nich slijeme vodu, osolíme a vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali sádlem. Na konci posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit. Lehce osolíme zakysanou smetanu a poklademe na pečené brambory, které servírujeme jako přílohu k ouškům.