Svíčková pečeně na slovenský způsob

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Cibule
  • 50 g Slanina vepřová
  • 8 g Sůl
  • 25 g Paprika mletá sladká
  • 40 g Olej rostlinný
  • 450 g Halušky
  • 80 g Protlak rajčatový
  • 400 ml Hovězí vývar základní
  • 15 ml Ocet vinný červený
  • 200 ml Smetana zakysaná 11%
  • 1 kg Hovězí svíčková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 662 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 858 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 75.7 mg
  • Draslík 769.6 mg
  • Vláknina 3796.7 mg
  • Vitamín A 3796.7 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.7 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šál svíčkové omyjeme, cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na malé hranolky.

  • 2

    Slaninu obalíme v mleté paprice, prošpikujeme svíčkovou, osolíme a osmažíme zprudka v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran. Maso vyjmeme, na olej nasypeme cibuli, orestujeme, přisypeme zbylou mletou papriku, přidáme rajčatový protlak, zakápneme octem, přilijeme vývar a provaříme. Maso vložíme do pekáčku, podlijeme šťávou z pánve a dáme péct. Pečeme přibližně půl hodiny, maso poléváme výpekem a podle potřeby podléváme vývarem. Nakonec jej vyjmeme, nakrájíme na plátky, šťávu zjemníme smetanou, provaříme a odstavíme.

  • 3

    Jako příloha se podávají vařené halušky.

Komentáře k receptu