Masové kuličky v rajčatovo olivové omáčce
Suroviny
- 20 g Cukr třtinový
- 400 g Rajčata
- 100 g Sýr Parmezán
- 8 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 g Bazalka
- 300 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 500 g Maso mleté - mix
- 150 g Chléb toastový
- 60 g Olivy zelené
- 50 ml Mléko polotučné
- 40 ml Protlak rajčatový
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Olej olivový
- 2 dl Víno červené
- 3 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 927 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 67 g
- Sodík 1778 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 79.6 mg
- Draslík 680.2 mg
- Vláknina 9976.5 mg
- Vitamín A 9976.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Toustový chleba nalámeme do mísy a zalijeme mlékem, necháme nasáknout. Přidáme mleté maso, prolisovaný česnek, parmezán, vejce, bazalku, osolíme, opepříme a pořádně prohněteme, aby se ingredience spojily. Ze směsi vytvoříme v dlaních malé kuličky ( asi 20), naskládáme je na tác a necháme 20 minut odležet.
-
2
Smažíme na dostatečném množství rozpáleného oleje, hotové kuličky necháme osušit od přebytečného oleje na papírových utěrkách.
-
3
Na hluboké pánvi smícháme rozmixovaná čerstvá rajčata, 3dl vody, víno, rajský protlak, konzervovaná rajčata, cukr a bazalku. Osolíme a povaříme 20 minut na mírném ohni. Přidáme masové kuličky a za občasného promíchání vaříme ještě 10 minut. Dosolíme a odstavíme, do hotové omáčky vmícháme nasekané olivy, servírujeme se snítkou bazalky a posypané parmezánem.