Rýže se zeleninou po thajsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brokolice
  • 100 g Květák
  • 100 g Mrkev kořen
  • 300 g Rýže loupaná
  • 100 g Zelí hlávkové bílé
  • 50 g Hrachové lusky
  • 50 g Koriandr čerstvý
  • 50 g Fazole mungo
  • 125 ml Vývar rybí
  • 1 ks Cibule
  • 8 ks Krevety tygří - loupané
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Limetka
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 cl Víno rýžové čínské
  • 1.6 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 413 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 283 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 2.1 mg
  • Draslík 505.6 mg
  • Vláknina 15044.7 mg
  • Vitamín A 15044.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme cibuli a česnek, pokrájíme je na kostičky. Omyjeme květák i brokolici, rozebereme je na růžičky, na nudličky nakrájíme zelí. Na plátky pokrájíme mrkev a celer. Z lusků hrášku odkrájíme konce.

  • 2

    Připravíme wok, vlijeme do něj 5 lžic oleje, necháme zesklovatět nasekanou cibuli s česnekem. Poté postupně přidáváme květák, brokolici, zelí, mrkev a celer. Mícháme a zprudka opékáme 8 minut.

  • 3

    Osolíme, opepříme černým i cayenským pepřem, přidáme sójovou omáčku. Vmícháme rýži, kterou jsme předtím uvařili v osolené vroucí vodě. Zalijeme rybím vývarem, přidáme rýžové víno, mícháme a prohříváme.

  • 4

    Na pánvi zahřejeme zbytek oleje, na něm opečeme krevety. Zakapeme je šťávou vymačkanou z jedné limetky.

  • 5

    Na další suché pánvi opražíme sezamová semínka.

  • 6

    Rýži se zeleninou před podáváním posypeme nadrobno nasekaným koriandrem a opraženými sezamovými semínky. Přidáme opečené krevety a servírujeme.

Komentáře k receptu