Rýže se zeleninou po thajsku
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 100 g Květák
- 100 g Mrkev kořen
- 300 g Rýže loupaná
- 100 g Zelí hlávkové bílé
- 50 g Hrachové lusky
- 50 g Koriandr čerstvý
- 50 g Fazole mungo
- 125 ml Vývar rybí
- 1 ks Cibule
- 8 ks Krevety tygří - loupané
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Limetka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 cl Víno rýžové čínské
- 1.6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 2 polévková lžíce Sezam - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 413 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 64 g
- Sodík 283 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 2.1 mg
- Draslík 505.6 mg
- Vláknina 15044.7 mg
- Vitamín A 15044.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme cibuli a česnek, pokrájíme je na kostičky. Omyjeme květák i brokolici, rozebereme je na růžičky, na nudličky nakrájíme zelí. Na plátky pokrájíme mrkev a celer. Z lusků hrášku odkrájíme konce.
-
2
Připravíme wok, vlijeme do něj 5 lžic oleje, necháme zesklovatět nasekanou cibuli s česnekem. Poté postupně přidáváme květák, brokolici, zelí, mrkev a celer. Mícháme a zprudka opékáme 8 minut.
-
3
Osolíme, opepříme černým i cayenským pepřem, přidáme sójovou omáčku. Vmícháme rýži, kterou jsme předtím uvařili v osolené vroucí vodě. Zalijeme rybím vývarem, přidáme rýžové víno, mícháme a prohříváme.
-
4
Na pánvi zahřejeme zbytek oleje, na něm opečeme krevety. Zakapeme je šťávou vymačkanou z jedné limetky.
-
5
Na další suché pánvi opražíme sezamová semínka.
-
6
Rýži se zeleninou před podáváním posypeme nadrobno nasekaným koriandrem a opraženými sezamovými semínky. Přidáme opečené krevety a servírujeme.