Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou
Suroviny
- 600 g Kuřecí prsa
- 315 g Arašídy
- 250 ml Voda pitná
- 125 ml Kokosové mléko
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Paprika červená
- 1 kávová lžička Omáčka Kari
- 0.5 kávová lžička Cukr krystal
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 3 ks Chilli paprička
- 6 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1.5 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 737 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 51 g
- Sodík 388 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 96 mg
- Draslík 683.4 mg
- Vláknina 17153.8 mg
- Vitamín A 17153.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.8 mg
- Vitamín E 7.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a se solí utřeme česnek, z umytého citrónu nejprve ostrouháme přibližně polévkovou lžíci kůry, pak z něj vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na kousky.
-
2
Thajskou kari omáčku, polovinu česneku, polovinu sójové omáčky, citrónovou kůru a kokosové mléko utřeme v misce dohladka. Ve vzniklé směsi důkladně obalíme kousky masa, které pak dáme nejméně na dvě hodiny marinovat do ledničky.
-
3
Do pánve s olejem vložíme arašídy a pražíme je 15 minut v troubě, předehřáté na 190 °C. Po vyjmutí z trouby a částečném vychladnutí z nich odstraníme slupky, následně je rozdrtíme je v mixéru.
-
4
Do pánve s rozehřátým olejem dáme zesklovatět cibuli, přidáme druhou polovinu česneku a nadrobno posekané chilli papričky. Necháme zvolna restovat přibližně 2 minuty, pak vlijeme vodu, rozemleté arašídy, papriku, cukr a sůl. Na mírném ohni směs stále mícháme a jakmile je hladká, přidáme ještě lžíci sójové omáčky a citrónovou šťávu. Hotovou arašídovou omáčku přendáme do misky a nechme do ledničce vychladnout. Olejová vrstva, která se na povrchu vytvoří, směs dobře uzavře. Omáčka vydrží v ledniče i několik týdnů.
-
5
Špejle lehce potřeme olejem, napícháme na ně marinované maso, vložíme pod rozehřátý gril a grilujeme do měkka.
-
6
Špízy podáváme společně s arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou.