Thajská hnědá rýže s citronovou trávou a limetkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 295 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1056 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 3.4 mg
- Draslík 953.7 mg
- Vláknina 11344 mg
- Vitamín A 11344 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.9 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Limety škrabkou na citrusy oloupeme a nastrouhanou kůru odložíme stranou.
-
2
Rýži důkladně několikrát propláchneme ve studené vodě a na sítu necháme okapat. V pánvi rozpálíme olej, vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno pokrájený zázvor, koriandrová semínka, římský kmín, nadrobno nasekanou lodyhu citronové tráy, připravenou limetkovou kůru a na mírném ohni cca 2-3 minuty osmahneme. Přisypeme rýži a za stálého míchání ji krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Zakrytou vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Rýže nesmí zůstat křupavá. Odstavíme, vmícháme nasekanou nať koriandru, načechráme vidličkou a cca 10 minut necháme odpočinout.
-
3
Hotovou směs rozdělíme do nahřátých misek, dozdobíme zelenou částí jarní cibulky, opraženými hoblinkami kokosu a podáváme s plátky limety.