Vepřové plátky se sójovými výhonky na thajský způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Vepřová kýta
  • 200 g Sójové výhonky
  • 100 g Hrachové lusky
  • 225 g Rýže jasmínová
  • 100 g Shiitake houby
  • 2 kávová lžička Cukr třtinový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Broskve
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 stroužek Česnek
  • 4.4 dl Voda pitná
  • 0.94 polévková lžíce Olej sójový
  • 3 polévková lžíce Ocet rýžový
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 6 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 567 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 579 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 67 mg
  • Draslík 1166.1 mg
  • Vláknina 19856.2 mg
  • Vitamín A 19856.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.6 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jasmínovou rýži dobře promyjeme ve studené vodě. Dáme ji do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, přilijeme vodu, zakryjeme poklicí a když přijde k varu, promícháme, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 10 minut. Pak zakrytý hrnec odstavíme a rýži pod poklicí necháme 5 minut dojít.

  • 2

    Vepřovou kotletu bez kosti omyjeme, odřežeme tučné okraje, maso osušíme a nakrájíme na hranolky. Houby Shiitake očistíme, omyjeme a osušíme. Pak odkrojíme nožičky a hlavičky rozkrájíme na poloviny. Cibuli s česnekem očistíme a nadrobno pokrájíme. Očistíme a omyjeme mladé hráškové lusky. Oloupanou mrkev omyjeme, podélně rozkrájíme na plátky, které pokrájíme na nudličky. Koriandr omyjeme a drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a pokrájíme na tenké nudličky. Sójové výhonky v sítu promyjeme horkou vodou a necháme okapat. Broskve omyjeme, oloupeme a pokrájíme na měsíčky.

  • 3

    Ve woku rozpálíme sójový olej, na něm zprudka restujeme přibližně 2 minuty maso. za stálého míchání přidáme cibuli s česnekem, chilli, mrkev, houby, a hráškové lusky. Restujeme další 2 minuty, vše posypeme 1 lžicí kukuřičného škrobu Maizeny a promícháme. Přidáme broskve, směs ochutíme sójovou omáčkou, citronovým pepřem, solí, třtinovým cukrem a rýžovým octem. Stále mícháme a restujeme další 2 minuty. Nakonec přimícháme sójové výhonky a koriandr.

  • 4

    Směs s vepřovým masem by měla mít sladkokyselou chuť. Podáváme s uvařenou rýží, kterou těsně před podáváním lehce načechráme.

Komentáře k receptu