Vepřové plátky se sójovými výhonky na thajský způsob
Suroviny
- 400 g Vepřová kýta
- 200 g Sójové výhonky
- 100 g Hrachové lusky
- 225 g Rýže jasmínová
- 100 g Shiitake houby
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Broskve
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- 4.4 dl Voda pitná
- 0.94 polévková lžíce Olej sójový
- 3 polévková lžíce Ocet rýžový
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 6 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 567 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 108 g
- Sodík 579 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 67 mg
- Draslík 1166.1 mg
- Vláknina 19856.2 mg
- Vitamín A 19856.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jasmínovou rýži dobře promyjeme ve studené vodě. Dáme ji do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, přilijeme vodu, zakryjeme poklicí a když přijde k varu, promícháme, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 10 minut. Pak zakrytý hrnec odstavíme a rýži pod poklicí necháme 5 minut dojít.
-
2
Vepřovou kotletu bez kosti omyjeme, odřežeme tučné okraje, maso osušíme a nakrájíme na hranolky. Houby Shiitake očistíme, omyjeme a osušíme. Pak odkrojíme nožičky a hlavičky rozkrájíme na poloviny. Cibuli s česnekem očistíme a nadrobno pokrájíme. Očistíme a omyjeme mladé hráškové lusky. Oloupanou mrkev omyjeme, podélně rozkrájíme na plátky, které pokrájíme na nudličky. Koriandr omyjeme a drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a pokrájíme na tenké nudličky. Sójové výhonky v sítu promyjeme horkou vodou a necháme okapat. Broskve omyjeme, oloupeme a pokrájíme na měsíčky.
-
3
Ve woku rozpálíme sójový olej, na něm zprudka restujeme přibližně 2 minuty maso. za stálého míchání přidáme cibuli s česnekem, chilli, mrkev, houby, a hráškové lusky. Restujeme další 2 minuty, vše posypeme 1 lžicí kukuřičného škrobu Maizeny a promícháme. Přidáme broskve, směs ochutíme sójovou omáčkou, citronovým pepřem, solí, třtinovým cukrem a rýžovým octem. Stále mícháme a restujeme další 2 minuty. Nakonec přimícháme sójové výhonky a koriandr.
-
4
Směs s vepřovým masem by měla mít sladkokyselou chuť. Podáváme s uvařenou rýží, kterou těsně před podáváním lehce načechráme.