Vepřové katsu s lepivou rýží
Suroviny
- 7 g Pepř černý mletý
- 450 g Vepřová plec
- 200 g Rýže Basmati
- 100 g strouhanka panko
- 350 ml Vývar drůbeží
- 2 kávová lžička Med včelí
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Olej sezamový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 1 polévková lžíce Mouka kukuřičná
- 2 polévková lžíce Zázvor nakládaný
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce řepkový olej
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 615 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 30 g
- Sodík 568 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 79.9 mg
- Draslík 597.4 mg
- Vláknina 10132.5 mg
- Vitamín A 10132.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule nasekáme na jemno, mrkev nastrouháme nahrubo a jablka nakrájíme na kostičky. Vše osmažíme na řepkovém oleji. Poté snížíme teplotu a na 10 minut podusíme.
-
2
Zvýšíme teplotu, vmícháme česnek nakrájený na plátky a minutu povaříme, poté přidáme kari a zázvor. Za další minutu přidáme rajčatový protlak, med, sójovou omáčku i kukuřičnou mouku. Nakonec vlijeme vývar a vaříme 5 minut. Zelenina by měla být měkká. Tuto omáčku rozmixujeme dohladka. Dochutíme ji sezamovým olejem, solí a pepřem.
-
3
Nyní si připravíme rýži – několikrát ji propláchneme, poté zalijeme 400 ml studené vody a vaříme přiklopenou 10 minut. Poté odstavíme z ohně a necháme ještě 10 minut přikryté dojít.
-
4
Vepřovou plec nakrájíme na 8 kousků. Rozklepeme na tloušťku 1 cm. Osolíme a opepříme.
-
5
Strouhanku smícháme s kurkumou a slunečnicovým olejem. Maso namočíme do rozšlehaného vaječného bílku a obalíme ve strouhankové směsi. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem 15 minut na 200 °C, v průběhu pečení otočíme.
-
6
Vepřové maso podáváme s rýží a katsu omáčkou posypanou koriandrem a s naloženým zázvorem.