Teplý salát z chobotniček na cibulce Nakdží bokkum
Suroviny
- 100 g Cibule
- 14 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 g Omáčka sójová
- 12 g Sůl
- 8 g Česnek
- 4 g Cukr krupice
- 2 g Zázvor celý
- 14 g Paprika mletá sladká
- 14 g Cibulka jarní
- 25 g Paprika zelená
- 20 g Paprika červená
- 20 g Papriková pasta sladká
- 450 g Chobotnice
- 4 g Olej sezamový
- 0.3 g Pepř bílý
- 13 ml Olej stolní
- 8 ml Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1425 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 55.8 mg
- Draslík 553.8 mg
- Vláknina 4436.3 mg
- Vitamín A 4436.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlavy chobotnic obrátíme a odstraníme vnitřnosti a oči. Na zbývající maso nasypeme sůl a mouku a třením ho očistíme. Hlavy a nohy chobotnic nakrájíme na delší a silnější proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na centimetr silná kolečka. Z paprik odstraníme jádřince a nakrájíme je na stejné proužky jako maso chobotnic. Připravíme kořenicí omáčku. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní nakrájené maso z chobotnic a smažíme při vysoké teplotě asi jednu minutu. Nakonec přilijeme sezamový olej, přidáme nakrájené papriky a restujeme už jen 20 vteřin. Salát podáváme teplý v miskách.
-
2
Kořenicí omáčka:
-
3
Zázvor důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a nasekáme ho nadrobno. Jarní cibulku a česnek oloupáme a též je nasekáme nadrobno. Cibulku, zázvor i česnek smícháme se sójovou omáčkou, pastou z červené omáčky, mletou červenou paprikou a sezamovým olejem. Omáčku ochutíme lžičkou cukru a mletým bílým pepřem.