Dýně plněná pudinkem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 5 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 2596 mg
- Vláknina 7500 mg
- Vitamín A 7500 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.5 mg
- Vitamín E 8.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme směs na pudink z kokosového mléka, vajec, palmového cukru, pandánových listů ( nasekané na malé kousky a rozdrcené, sušené, můžeme použít i lžičku vanilkové esence), špetky soli a vše smícháme v misce. Mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pudinkovou směs přelijeme přes síto do jiné misky a pandánové listy vyhodíme.
-
2
Potom odřízneme vršky dýní (možno použít menší nebo středně velkou dýni, nebo 4 velmi malé tykvičky), opatrně, abychom neporušili povrch dýně špičkou nože, aby čepička nepraskla. Jinak by mohl puding vytékat. Lžící z dýně vydlabeme semena a vlákna a vyhodíme je.
-
3
V pánvi Wok uvaříme vodu, vložíme do ní pařák a na pařák talíř s dýněmi. Pozor na opaření se párou. Do vydlabaných dýní nalijeme pudinkovou směs. Ta by měla sahat asi 2,5 cm pod okraj. Přiklopíme pokličkou, zmírníme plamen na minimum a dusíme v páře 30 - 40 minut. Během dušení sledujeme vodu v pánvi a doléváme ji, aby se nevyvařila.
-
4
Odklopíme pokličku, vyjmeme dýně a necháme je vychladnout. Podáváme naporcované na menší dílky buď v pokojové teplotě, nebo vychlazené.
-
5
Dýni můžeme také dusit v páře v mělkém pekáčku či plechu na pečení.