Massaman kari s hovězím masem
Suroviny
- 150 g Ořechy burské pražené
- 410 ml Mléko kokosové
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 200 ml Olej rostlinný
- 1 ks Hovězí maso zadní
- 3 ks Brambory
- 1 ks Zázvor celý
- 3 ks Tamarindové pyré
- 2 ks Skořice celá
- 10 ks Kardamom
- 5 ks Hřebíček
- 3 polévková lžíce Omáčka rybí
- 3 polévková lžíce Cukr palmový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1483 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 104 g
- Sodík 987 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 87 mg
- Draslík 2090.5 mg
- Vláknina 87492.5 mg
- Vitamín A 87492.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 5.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skořici, semínka kardamomu a hřebíček pražíme na pánvi wok na středně silném ohni za stálého míchání asi 3 minuty, dokud se z koření nezačne uvolňovat vůně. Potom koření z pánve vyjmeme.
-
2
V téže pánvi potom smažíme asi 2 minuty kari pastu massaman. Přidáme hovězí maso nakrájené na kostičky, za stálého míchání restujeme dalších 5 minut. Přilijeme kokosové mléko a hovězí vývar, zázvor, rybí omáčku, palmový cukr, většinu pražených solených arašídů, tamarindové pyré a pražené koření. Na mírném ohni zvolna a za občasného míchání vaříme asi 60 minut, dokud maso nezměkne. Asi v polovině vaření přidáme brambory, aby se dlouhým vařením nerozvařily.
-
3
Podle potřeby dochutíme či osolíme. Jednotlivé porce v miskách posypeme zbylými arašídy.