Jehně v kokosu
Suroviny
- 150 g Cibule
- 250 g Jogurt bílý
- 50 g Máslo čerstvé
- 3 g Sůl
- 5 g Kurkuma
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 25 g Koriandr čerstvý
- 10 g Limetková kůra
- 60 g Kokosová moučka
- 40 ml Limetková šťáva
- 150 ml Vývar jehněčí
- 1 kávová lžička Kari koření
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Jehněčí maso
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Chutney mangové
- 1 polévková lžíce Koriandr mletý
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 1 polévková lžíce Kmín mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 43 g
- Sodík 478 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 184.7 mg
- Draslík 488.9 mg
- Vláknina 13472.2 mg
- Vitamín A 13472.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.8 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1914.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koření: smícháme nastrouhaný zázvor, římský kmín, koriandr, kari koření, kurkumu, podle chuti sůl a pepř.
-
2
Nakrájíme maso na kousky a v koření obalíme, zakryjeme a necháme do druhého dne v chladničce marinovat.
-
3
V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm po částech smažíme.
-
4
Maso vyjmeme a odložíme stranou. Do pánve přidáme cibuli, česnek a zvolna je za občasného míchání necháme několik minut zpěnit, až změknou, ale ještě nemění barvu.
-
5
Zaprášíme moukou a v základu ji asi 2 minuty osmahneme. Přidáme rajčata, vývar, limetkovou šťávu a kůru, čatní, podle chuti sůl a pepř. Mícháme a přivedeme k varu. Provaříme.
-
6
Vše zamícháme s masem a přidáme kokos. Vložíme do žáruvzdorné zapékací mísy. Přikryjeme a 1 hodinu podusíme v předehřáté troubě při 160 °C, až maso změkne. Přimícháme jogurt, ochutnáme, dokořeníme. Před podáváním ozdobíme snítkami koriandru.