Černá cizrna na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 200 ml Cizrna černá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Garam masala
  • 2 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 0.25 kávová lžička Čertovo lejno
  • 5 ks Rajčata
  • 1 ks Zázvor mletý
  • 5 ks Chilli paprička zelená
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 7 polévková lžíce Fazole červené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 158 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 148 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 7.4 mg
  • Draslík 338.4 mg
  • Vláknina 7842.8 mg
  • Vitamín A 7842.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nalijeme vodu, černou cizrnu společně s fazolemi necháme v míse přes noc louhovat. Následující den dáme fazole a cizrnu vařit v litru vody, v průběhu vaření postupně přidáváme česnek, zázvor a rajčata. Vše následně dochutíme chilli kořením a špetkou soli.

  • 2

    Když jsou luštěniny uvařené, do vložíme do hrnce vhodíme a mícháme. Necháme vařit bez poklice, současně vařečkou drtíme cizrnu. Když je cizrna rozmačkaná, zalijeme směs smetanou a důkladně promícháme.

  • 3

    Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, osmahneme assafoetidu a kmín. Když začne kmín prskat, zalijeme směs povařenými luštěninami. Okořeníme garam masalou, ozdobíme zelenými chilli papričkami a koriandrem.

Komentáře k receptu