Černá cizrna na smetaně
Suroviny
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Cizrna černá
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Garam masala
- 2 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.25 kávová lžička Čertovo lejno
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Zázvor mletý
- 5 ks Chilli paprička zelená
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 7 polévková lžíce Fazole červené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 158 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 4 g
- Sodík 148 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 7.4 mg
- Draslík 338.4 mg
- Vláknina 7842.8 mg
- Vitamín A 7842.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nalijeme vodu, černou cizrnu společně s fazolemi necháme v míse přes noc louhovat. Následující den dáme fazole a cizrnu vařit v litru vody, v průběhu vaření postupně přidáváme česnek, zázvor a rajčata. Vše následně dochutíme chilli kořením a špetkou soli.
-
2
Když jsou luštěniny uvařené, do vložíme do hrnce vhodíme a mícháme. Necháme vařit bez poklice, současně vařečkou drtíme cizrnu. Když je cizrna rozmačkaná, zalijeme směs smetanou a důkladně promícháme.
-
3
Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, osmahneme assafoetidu a kmín. Když začne kmín prskat, zalijeme směs povařenými luštěninami. Okořeníme garam masalou, ozdobíme zelenými chilli papričkami a koriandrem.