Plněné bramborové kuličy s indickou omáčkou
Suroviny
- 150 g Ořechy Kešu
- 50 ml Jogurt bílý
- 100 ml Máslo čerstvé
- 50 ml Mléko polotučné
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Garam masala
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Fenykl čerstvý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Zázvor celý
- 5 ks Chilli paprička zelená
- 6 plátek Chléb konzumní
- 0.5 kg Brambory
- 0.11 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Chilli koření mleté
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 389 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 29 g
- Sodík 159 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 31.2 mg
- Draslík 708.6 mg
- Vláknina 8241.9 mg
- Vitamín A 8241.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli, zelené chilli a zázvor zpracujeme na pastu. Rajčata rozmixujeme. 8-10 kešu oříšků rozdrtíme na prášek a společně s mlékem rozmělníme na pastu. Zbylé oříšky nasekáme na jemné kousky.
-
2
Půl šálku šlehačky ušleháme a dáme zmrazit. Rajčatové pyré, koriandr, chilli, mletý fenykl a kurkumu společně důkladně promícháme s polovinou jogurtu. Vše podle chuti osolíme.
-
3
Brambory zbavíme slupek a necháme je vařit. Když jsou brambory hotové, důkladně je rozmačkáme. Krajíce chleba necháme nasáknout ve vlažné vodě, následně je vyždímáme a smícháme s rozmačkanými bramborami. Ze vzniklé směsi uhněteme kuličky. V kuličkách vytvoříme důlky a vyplníme je zmrzlou smetanou, rozinkami a trochou nasekaných kešu. Opět zpracujeme, necháme osmahnout na oleji, dokud kuličky nezezlátnou, a odložíme bokem.
-
4
Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmahneme kmín a bobkový list. Ve chvíli, kdy začnou semínka prskat, přidáme pastu z cibule, zázvor a pastu z chilli. Celou směs důkladně smažíme. Vše zalijeme zbytkem jogurtu, důkladně zamícháme a necháme smažit, dokud koření nepustí všechen tuk.
-
5
Zalijeme šálkem vody a necháme vařit dalších 15 minut. Na pánev přidáme pastu z kešu a necháme vařit další 2 minuty. Kuličky vyjmeme na mísu a zalijeme omáčkou. Dochutíme masalou. Omáčku ozdobíme lístky koriandru, zbytkem šlehačky a kešu oříšky. Můžeme podávat.