Vaishali jehněčí s rýží
Suroviny
- 0.25 kostka Bujón hovězí
- 50 ml Máslo čerstvé
- 50 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Cibule
- 4 ks Bobkový list
- 1 hrst Kardamom
- 16 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Jehněčí maso
- 0.5 kg Rýže Basmati
- 1 polévková lžíce Tuk
- 1 polévková lžíce Zázvor celý
- 1 polévková lžíce Garam masala
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 31 g
- Sodík 246 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 147.4 mg
- Draslík 168.1 mg
- Vláknina 4835.9 mg
- Vitamín A 4835.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1593.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso zbavíme nečistot, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na kostičky. Napustíme si do hrnce 1 litr vody, 2 cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Maso s cibulí poté necháme asi 15 minut vařit v hrnci s polovinou stroužků česneku, bobkovým listem, 10 tobolkami kardamomu a solí.
-
2
Na pánvi necháme rozpustit máslo, zbylé cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli přidáme na pánev a posypeme nastrouhaným zázvorem, masalou a pokrájeným zbylým česnekem. Smažíme, dokud se koření nezbarví do hněda.
-
3
Na pánev vložíme uvařené maso a podlijeme polovinou vývaru. Lehce osmahneme.
-
4
Očistíme a omyjeme rýži. Zbylý vývar smícháme s mlékem, přidáme bujón. Nádobu na pečení vytřeme tukem. Tuto nádobu vyložíme polovinou rýže, na kterou navrstvíme maso a pokryjeme druhou polovinou rýže. Směs v nádobě zalijeme mlékem a bujonem a dusíme v troubě asi 1 hodinu. Následně podáváme.