Masové kuličky s rýží a omáčkou
Suroviny
- 150 g Šalotka
- 250 g Maso mleté - mix
- 10 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 180 g Rýže dušená
- 15 g Zázvor celý
- 20 g Olej slunečnicový
- 15 g Petržel - nať
- 7 g Cukr krupice
- 30 g Kečup
- 250 ml Vývar drůbeží
- 200 ml Rajčatová šťáva
- 15 ml Ocet rýžový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 404 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1241 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 322 mg
- Vláknina 1950 mg
- Vitamín A 1950 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, zázvor nastrouháme najemno, petrželku posekáme najemno.
-
2
Do misky vložíme mleté maso, přisypeme polovinu šalotky, přidáme vejce, půl lžičky soli, mletý pepř a vypracujeme masové těsto, ze kterého vytvarujeme kuličky a obalíme v dušené rýži. Do hrnce nalijeme vývar, přivedeme k varu, kuličky vložíme do cedníku, zavěsíme nad vroucí vývar, zakryjeme pokličkou a vaříme v páře asi 15 minut.
-
3
V pánvi rozehřejeme olej, přisypeme zbylou šalotku, česnek, zázvor, petrželku a osmahneme. Přilijeme rajčatovou šťávu, ocet, kečup, přidáme cukr, podle chuti sůl, krátce povaříme a odstavíme. Kuličky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.