Chleba z koloniální doby
Suroviny
- 80 g Mouka polohrubá
- 150 g Mouka kukuřičná
- 400 ml Voda pitná
- 125 ml Mléko polotučné
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 19 g
- Sodík 378 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 263.3 mg
- Draslík 284.2 mg
- Vláknina 2971 mg
- Vitamín A 2971 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce rozšleháme žloutky s mlékem, v míse kukuřičnou mouku, sůl, rozpuštěné máslo a horkou vodu. K mouce přimícháme žloutkovou směs, polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem, cukrem a vypracujeme hladké těsto. Na závěr vmícháme pevný sníh z bílků a těsto vlijeme do vymazané formy do jejích 2/3.
-
2
V předehřáté troubě pečeme zhruba 40 minut.
-
3
Upečený chleba se svou konzistencí podobá pudinku. Chleba vyklopíme a krájíme na plátky.