Uzená krkovice s ovocno-vínovou omáčkou a medem
Suroviny
- 250 g Povidla švestková
- 600 g Uzená vepřová krkovička
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 2 špetka Muškátový květ
- 1 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 55 g
- Sodík 302 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 92.1 mg
- Vláknina 1997.6 mg
- Vitamín A 1997.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzenou krkovici (bez kosti) omyjeme, dáme do hrnce s 8 dl vody, přidáme celou oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, oloupaný česnek a lžičku soli. Maso pod poklicí pomalu vaříme přibližně 1.5 hodiny do měkka. Maso vyjmeme, vývar přecedíme do druhého hrnce. Švestková povidla rozředíme v misce asi 1 dl teplého vývaru a za stálého míchání je přidáme do scezeného vývaru a pomalu vaříme. Přidáme med, nastrouhanou citrónovou kůru, skořici, roztlučený hřebíček, muškátový květ. V červeném víně rozmícháme dohladka hladkou mouku a za stálého míchání ji přilijeme do omáčky. Dosolíme podle chuti. Omáčku povaříme 2-3 minuty, přidáme maso pokrájené na plátky a necháme přejít varem.