Holub s rizotem a hříbky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 80 g Sýr Parmezán
- 800 g Holub
- 20 g Cibulka jarní
- 30 g Cibulka jarní
- 50 g Husí sádlo
- 20 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 400 g Rýže carnaroli
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar drůbeží
- 1 dl Víno bílé
- 0.09 dl Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 27 g
- Sodík 803 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 131.4 mg
- Draslík 301.2 mg
- Vláknina 3056.6 mg
- Vitamín A 3056.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava rizota: Ve vhodném hrnci rozpálíme máslo, na něm zpěníme nakrájenou jarní cibulku, oloupaný a POkrájený česnek, tymián. Vše orestujeme, přidáme rýži, kterou za stálého míchání restujeme přibližně 1 minutu, osolíme, opepříme. Zalijeme vínem, na mírném ohni vaříme vaříme, než se všechno víno vyvaří. Následovně pomalu způsobem přiléváme do rýže vývar, necháme ho vstřebat do rýže. Ve vaření a přilévání vývaru pokračujeme do té doby, než je rýže hotová. Celé vaření rýže trvá přibližně 25 minut. Hotovou rýži stáhneme z ohně a udržujeme teplou, těsně před podáváním horkou rýži polijeme smetanou, na každou porci položíme tenké kousky másla, posypme strouhaným sýrem, ozdobíme tymiánem.
-
2
Příprava holuba: odstraníme konce křídel, celé holuby rozporcujeme na prsa, která necháme na hrudní části a stehna, ze kterých vyřízneme stehenní kost. Prsa potřeme olejem, jemně osolíme, posypeme rozmarýnem, přikryjeme a necháme marinovat 20 minut. Marinovaná prsa opepříme, v rozpálené pánvičce kůží dolu opečeme do zlatova. Potom je přeložíme na pekáček kůži nahoru, v horké troubě ještě dopečeme přibližně 5 minut.
-
3
V menším rendlíku zahřejeme husí sádlo, vložíme osolená stehna a na hodně mírném ohni pod poklici vaříme tak dlouho, než stehna změknou.
-
4
Příprava hub: Čerstvé houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Potom je osmahneme v pánvičce na rozpáleném másle spolu s tenkými kolečky česneku do zlatova. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, nakonec dochutíme solí, pepřem, ihned odstavíme z ohně. Houby smažíme přibližně 15 minut.
-
5
Holubí maso rozdělíme na čtyři talíře, naaranžujeme rýži a připravené houby, následně jídlo podáváme. Holubí maso pokapeme vymačkanou citrónovou šťávou.