Francouzské jehněčí ragú
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 750 g Jehněčí kýta
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno červené
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 139 g
- Sodík 620 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 157.8 mg
- Draslík 930.6 mg
- Vláknina 5252.5 mg
- Vitamín A 5252.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek nakrájíme najemno. Slaninu rozkrájíme na kostičky.
-
2
Jehněčí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.
-
3
Do vetší mísy nalijeme víno, přimícháme k němu olej, přidáme nakrájenou mrkev, polovinu cibule a česnek, okořeníme bobkovým listem, tymiánem a pepřem a osolíme. Vše důkladně smícháme, do marinády dáme kousky masa, promícháme, přikryjeme a necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odležet.
-
4
Ve velké pánvi vyškvaříme kostičky slaniny, škvarky vyjmeme a na tuku osmažíme dozlatova druhou polovinu nakrájené cibule. Pak přidáme marinované maso a za stálého míchání prudce opečeme po všech stranách. Když pustí šťávu, zmírníme oheň, přilijeme část marinády a přikryté pomalu dusíme doměkka. Během dušení maso občas promícháme a podle pořeby přilijeme marinádu.
-
5
Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory, které posypeme škvarky ze slaniny.