Omáčka z rebarbory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 46 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 1 g
- Sodík 67 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 70.6 mg
- Vláknina 879.4 mg
- Vitamín A 879.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rebarboru podle potřeby oloupeme, odkrojíme oba konce, omyjeme ji a nakrájíme na plátky asi 1 cm dlouhé. Jednu minutu ji blanšírujeme ve vroucí vodě ve velkém hrnci, vodu scedíme a vylijeme.
-
2
Nahrubo nakrájíme oloupaný česnek a očištěnou, semínek zbavenou, chilli papričku a obojí v hmoždíři roztlučeme společně se solí a cukrem. Nasekáme jádra vlašských ořechů a nasucho orestujeme na pánvi.
-
3
Blanšírovanou rebarboru dáme do hrnce, přidáme česnekovou směs, restovaná jádra vlašských ořechů, semena černuchy, opláchnuté rozinky; přilejeme portské víno, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Po 20 minutách do hrnce přisypeme nahrubo nasekané opláchnuté snítky máty. Hotové čatní se podobá uvařené marmeládě.
-
4
Čatní plníme do horkou vodou vypláchnutých nebo sterilizovaných sklenic a dobře uzavřeme. Otevřené sklenice uchováváme v chladu.