Masové kuličky s italskou omáčkou
Suroviny
- 150 g Chléb konzumní
- 80 g Sýr Parmezán
- 500 g Hovězí maso mleté
- 60 g Olivy bez pecky
- 40 ml Mléko plnotučné
- 40 ml Olej olivový
- 200 ml Víno červené
- 300 ml Voda pitná
- 40 ml Protlak rajčatový
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 6 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Bazalka sušená
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1018 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 153.4 mg
- Draslík 941 mg
- Vláknina 5502.5 mg
- Vitamín A 5502.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 66.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nalámaný tlustý krajíc chleba (bez kůrky) vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem. Necháme 5 minut bobtnat, přidáme mleté maso, lisovaný česnek, 2 lžíce parmezánu, vejce, bazalku, pepř a sůl. Vše dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které necháme asi 30 minut odpočívat v lednici.
-
2
Mezi tím, co jsou masové kuličky v chladu, si připravíme omáčku tak, že do vhodné nádoby vložíme nakrájená rajčata zbavená slupky, vypeckované olivy, rajčatový protlak, cukr a to vše zalijeme červeným vínem a vodou. Omáčku dáme stranou a začneme smažit v pánvi na oleji masové kuličky cca 5 minut. Hotové kuličky vyjmeme z pánve, tuk z pánve vylijeme a přidáme předem připravenou směs na omáčku, kterou přivedeme k varu a povaříme 20 minut na mírném plameni. Pak přidáme již hotové masové kuličky a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut. Před podáváním posypeme porce jídla zbylým strouhaným parmezánem.