Platýz a omáčka z pomeranče
Suroviny
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Víno bílé
- 0.75 l Vývar rybí
- 1 kg Platýz celý
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Estragon
- 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 48 g
- Sodík 667 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 145.6 mg
- Draslík 1366.2 mg
- Vláknina 547.3 mg
- Vitamín A 547.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozehřejeme troubu na 200°C. Připravíme si zapékací misku stejné velikosti jako připravovaná ryba a nalijeme do ní 5 lžic vody. Očištěného a vykuchaného celého platýze nařízneme, osolíme, opepříme, položíme do zapékací misky a poklademe kousky másla (2 polévkové lžíce). Pečeme 30 minut, ryba musí být propečená, ale musí zůstat vcelku. Pak z ryby připravíme filety asi takto - maso odřízneme po celé délce ryby těsně u páteře a odstraníme kůži, odřezané maso rozpůlíme a tím získáme 2 filety, které podáváme s omáčkou z pomeranče.
-
2
Pomerančová omáčka se připravuje ze 2 lžic rozpuštěného másla, na kterém 5 minut smažíme nadrobno nasekanou šalotku s nastrouhanou kůrou z velkého pomeranče, přidáme suché bílé víno, rybí vývar, 1 snítku estragonu a po přivedení k varu necháme vše povařit ještě 10 minut.
-
3
Přecedíme co čistého kastrůlku, přilijeme smíchanou pomerančovou a citronovou šťávu s kukuřičným škrobem a na mírném ohni povaříme 2 - 3 minuty, omáčka by měla trochu zhoustnout. Odstavíme z ohně a vmícháme smetanu, nasekaný zbylý čerstvý estragon, sůl a pepř. Hotovou omáčkou polijeme připravenou rybu a podáváme.