Šunka po burgundsku
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 400 g Šunka dušená
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Šalotka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 364 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 21 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 123.7 mg
- Draslík 408.5 mg
- Vláknina 47.3 mg
- Vitamín A 47.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 55 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Silnější plátky šunky rozložíme do zapékací mísy, ve které ji budeme také podávat.
-
2
V kastrole na másle osmahneme dozlatova jemně nakrájené šalotky. Přilijeme víno, ocet a necháme vyvařit asi na 3 lžíce, zahustíme smetanou, přidáme rajčatový protlak, sůl, pepř, muškátový oříšek, žloutek a prolisujeme šunku. Vše dáme na 20 minut na mísu na mírný oheň, ale nevaříme.