Švédský dort s mandlovým krémem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 50 g Cukr moučkový
- 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Máslo čerstvé
- 80 g Cukr krupice
- 150 g Mandle
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 4 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Rum
- 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 742 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 53 g
- Sodík 39 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 220.8 mg
- Draslík 249.7 mg
- Vláknina 9084 mg
- Vitamín A 9084 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 8.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava těsta: do mísy nakrájíme 120 g změklého másla, přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutek, vše vyšleháme do pěny. Postupně budeme přisypávat hladkou mouku a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce.
-
2
Příprava krému: v rendlíku přivedeme k varu 3 - 4 dl vody. Vsypeme do ní mandle a povaříme necelou minutu. Mandle poté scedíme a hned oloupeme, následně je dvakrát až třikrát jemně přemeleme v mlýnku na mák.
-
3
Změklé máslo nakrájíme na kousky do mísy, s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme celé vejce, pomleté mandle a krém znovu šleháme, až je nadýchaný.
-
4
Dortovou otevíratelnou formu vytřeme nahrubo máslem. Těsto na vyválíme do kulatáho tvaru tak, aby bylo o 4 cm větší než dortová forma. Na dno položíme plát těsta, okraje zlehka přitiskneme k okraji formy, což vytvoří lem. Těsto pokapeme rumem a vyplníme krémem. Dort dáme do předehřáté trouby na 160 - 170°C, pečeme do zlatova přibližně 30 minut.
-
5
Upečený dort necháme vychladnout, poté formu otevřeme, dort nakrájíme na porce a podáváme.