Dobrý medovník
Suroviny
- 200 g Ořechy vlašské
- 100 g Tuk
- 200 g Džem rybízový
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 700 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Máslo jihočeské
- 10 g Vanilka mletá
- 4 ks Vejce slepičí
- 6 dl Mléko polotučné
- 1 dl Rum
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Soda jedlá
- 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 515 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 28 g
- Sodík 93 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 56.8 mg
- Draslík 127.8 mg
- Vláknina 1412 mg
- Vitamín A 1412 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál vysypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, kam rozklepneme celá vejce, vysypeme kypřící prášek, přidáme tuk, cukr, med, sodu a rukama vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na tři díly. Každý díl válečkem rozvalíme na plát o velikosti plechu a vysoký 5 mm. Plech vymažeme máslem, na něj rozložíme vyvalený díl, propícháme vidličkou a každý zvlášť upečeme v teplé troubě.
-
2
Upečené platy potřeme rumem, natřeme náplní, naskládáme je na sebe a necháme celou noc v chladu odležet. Druhý den povrch potřeme rybízovým džemem, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme pomletými ořechy a nakrájíme na řezy.
-
3
Náplň: Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku, cukr osmažíme, přilijeme mléko, vanilku a ještě teplé dobře rozmixujeme.