Staré koblihy
Suroviny
- 250 g Kompot meruňkový
- 40 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.29 l Olej slunečnicový
- 0.7 dl Mléko polotučné
- 0.05 dl Rum
- 1 kg Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 501 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 24 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 62 g
- Cholesterol 37.2 mg
- Draslík 281.9 mg
- Vláknina 6179.1 mg
- Vitamín A 6179.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 8.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrníčku zahřejeme mléko, přidáme droždí, 1 lžíci cukru a necháme vzejít kvásek.
-
2
Do mísy vysypeme mouku, přidáme sádlo, rum, citronovou šťávu, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, kypřicí prášek, vanilkový cukr, vejce, vylijeme kvásek a rukama vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo vykynout na 20 minut.
-
3
Na moukou posypaný vál vybereme z mísy vykynuté těsto, rozválíme ho a skleničkou vykrajujeme kolečka o průměru 15 cm. Na každý kousek dáme 1/2 meruňky a koblihy pomoci prstů dobře uzavřeme. Skládáme je na vál, kde je necháme ještě 10 minut vykynout.
-
4
V hrnci na 1 l rozpáleného oleje koblihy pečeme z obou stran.
-
5
Upečené koblihy skládáme na talíř, smícháme moučku cukr s vanilkovým
-
6
a dobře posypeme každou koblihu.