Pivní omáčka k vepřové pečeni
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 10 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Pórek
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel kořen
- 5 g Skořice celá
- 20 g Med včelí
- 120 g Cibule
- 40 g Protlak rajčatový
- 60 ml Olej slunečnicový
- 500 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 250 ml Voda pitná
- 5 ks Hřebíček
- 2 ks Bobkový list
- 4 stroužek Česnek
- 1.3 kg Vepřová pečeně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 90 g
- Sodík 798 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 162 mg
- Draslík 834.8 mg
- Vláknina 5889.7 mg
- Vitamín A 5889.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.9 mg
- Vitamín E 5.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo prohněteme s moukou a směs odložíme na chladné místo. Troubu předehřejeme na 190 °C. Pečeni osolíme a opepříme, kůži potřeme olejem a na několika místech nařízneme. Česnek nakrájíme na klínky a spolu s hřebíčky jím kůži prošpikujeme. V pekáči rozehřejeme zbývající olej a maso kůží dolů opékáme dozlatova.
-
2
Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso obrátíme a znovu několik minut opékáme. Podlijeme 250 ml horké vody a pekáč vrátíme do trouby. Pečeme asi hodinu a podle potřeby doléváme horkou vodu. Potom kolem masa rozložíme zeleninu, zalijeme ji rajským protlakem a krátce zapečeme. Přidáme bobkový list a skořici, zalijeme pivem a pečeme další hodinu. Během této doby často přeléváme vypečenou šťávou. Hotovou pečeni vyjmeme, zeleninu a výpek protlačíme sítem. Teplotu v troubě zvýšíme na 210 °C a pečeni v ní ponecháme tak dlouho, dokud nezíská křupavou kůrčičku. Do omáčky postupně vmícháme mouku s máslem, povaříme a dochutíme.