Královská husí polévka s koňakem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Slanina vepřová
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 800 g Husí drůbky
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Bazalka
- 0.3 kávová lžička Tabasco
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 1 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Koňak Armaňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 829 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 121 g
- Sodík 879 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 49.5 mg
- Draslík 794 mg
- Vláknina 11757.4 mg
- Vitamín A 11757.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Mladou (tenkou) zelenou fazolku očistíme a omyjeme. Omytou bazalku drobně pokrájíme.
-
2
Hodně prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky a rozpustíme ji v hrnci. Pak k ní přidáme lžíci másla a cibuli s česnekem zpěníme, posypeme pepřem, přilijeme 1 litr husího bujonu. Když přijde k varu, zmírníme teplotu, dochutíme solí, 2 kapkami tabasca, přidáme fazolku a vaříme 5 - 7 minut. Ještě přimícháme 2 lžíce koňaku, bazalku, necháme povařit 2 -3 minuty a podáváme.
-
3
Husí bujon [29083]:
-
4
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
5
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
6
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
7
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
8
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.