Skandinávská omáčka s kapary
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 5 dl Vývar rybí
- 0.5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kapary
- 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 265 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 25 g
- Sodík 499 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 126.1 mg
- Draslík 118.6 mg
- Vláknina 182.3 mg
- Vitamín A 182.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Konzervované kapary scedíme a pokrájíme nadrobno. V misce si ve smetaně rozšleháme 1 žloutek. V hrnci si rozpustíme máslo (50 g), přimícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený rybí vývar a při mírné teplotě jíšku rozšleháme metličkou a povaříme za častého míchání asi 15-20 minut. V 0.5 dl vody si rozmícháme 1 lžičku cukru s 1 lžičkou octa. Octový nálev přimícháme do omáčky a necháme přejít varem. Přidáme kapary, sůl a pepř podle chuti. Omáčku vaříme další 1-2 minuty, poté ji odstavíme z plotny, přimícháme smetanu se žloutkem, čerstvé máslo (50 g) a podáváme.