Koláč plněný krabím masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Krab
  • 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Potočnice
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 316 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 244 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 264.5 mg
  • Draslík 190.4 mg
  • Vláknina 1221.5 mg
  • Vitamín A 1221.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku se špetkou soli, zapracujeme máslo nakrájené na kostičky a studenou vodu. Vypracujeme hladké těsto, z kterého rozválíme placku tak velkou, aby mírně přesahovalo okraj formy.

  • 2

    K pečení koláče potřebujeme formu s vlnitým okrajem a odnímatelným dnem. Formu vymažeme tukem, vyložíme ji těstem a pečlivě upravíme okraje. Na těsto položíme pečící papír, ten poklademe keramickými kuličkami a koláč pod fólií necháme v chladničce půl hodiny odpočinout. Poté koláč pečeme v troubě předehřáté na 190°C deset minut, poté odstraníme papír i kuličky a koláč pečeme ještě dalších pět minut.

  • 3

    V mezičase si připravíme omáčku. V míse rozšleháme mléko s vejci a žloutky. V hlubším rendlíku zahříváme smetanu k varu, poté sundáme z plamene a zašleháme do ní mléčnou směs. Přimícháme špetku pepře, půl lžičky soli a ustrouhaný muškátový oříšek.

  • 4

    Hotový koláč poklademe kousky kraba, posekanou potočnicí a pažitkou a zalijeme připravenou smetanovou omáčkou. Na omáčku nasypeme nastrouhaný sýr. V troubě předehřáté na 160°C pečeme koláč zhruba čtyřicet minut.

  • 5

    Mírně zchladlý koláč nakrájíme na výseče a hned podáváme.

Komentáře k receptu