Gruzínské chačapuri

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Sýr Brynza
  • 400 g Mouka polohrubá
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1306 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 90 g
  • Sodík 159 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 271.5 mg
  • Draslík 164.3 mg
  • Vláknina 7400 mg
  • Vitamín A 7400 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 70.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme nádivku. V misce utřeme brynzu s 50 g másla a jedním vejcem, směs přikryjeme a na 10 minut ji přikrytou uložíme do chladničky.

  • 2

    V zadělávací míse drátěnou metlou vyšleháme mléko se 2 vejci, solí a cukrem. Postupně pak vařečkou vmícháváme tolik polohrubé mouky, až vznikne nepříliš tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Vypracované těsto rozdělíme na 4 díly a ty rozválíme na placky o síle 5 mm.

  • 3

    Dva pláty pokryjeme nádivkou a dvěma zbylými je přikryjeme a okraje důkladně zahneme. Na dvou litinových pánvích rozpálíme máslo, potom stáhneme oheň a na každou pánev dáme jednu placku. Přikryjeme poklicí a pečeme 8-10 minut na mírném ohni. Potom placky pomažeme rozpuštěným máslem, obrátíme a pečeme bez pokličky.

  • 4

    Hotové chačapuri napůl překrojíme, rozdělíme na talíře a podáváme je polité rozpuštěným máslem jako teplý předkrm.

Komentáře k receptu