Salát se sýrem, rajčaty a opečeným chlebem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rajčata
  • 250 g Šunka dušená
  • 200 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 30 g Cibulka jarní
  • 20 g Pažitka
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 4 krajíc Chléb konzumní
  • 2 ml Citronová šťáva
  • 4 ml Pomerančová šťáva
  • 2 kávová lžička Med včelí
  • 2 kávová lžička Oregano sušené
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 polévková lžíce Ocet Sherry
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 569 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 104 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 43.3 mg
  • Draslík 268.8 mg
  • Vláknina 4209.8 mg
  • Vitamín A 4209.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kůrky zbavený chléb nakrájíme na kousky o velikosti sousta. Zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném másle. Po opečení necháme v sítu okapat a vychladnout.

  • 2

    Omytá třešňová rajčata rozkrojíme na poloviny, vykrojíme zelená lůžka. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na tenké a krátké proužky. Šunku společně se sýrem nakrájíme na malé kousky. Omytou a vody zbavenou pažitka a zelenou část jarní cibulky necháme okapat a nakrájíme na kolečka.

  • 3

    Do vhodné nádoby dáme ocet, sůl, pepř, pomerančovou a citrónovou šťávu, med. Metlou všechny suroviny důkladně prošleháme, stálým šleháním přiléváme olej a tak připravíme zálivku.

  • 4

    Opečený chléb, nakrájená rajčata, cibuli, šunku, sýr, jarní cibulku a pažitku dáme do misky. Vše vše dobře promícháme, přelijeme připravenou zálivkou, ochutnáme, podle potřeby dochutíme a ještě jednou promícháme.

  • 5

    Salát necháme chvilku odležet. Porcujeme na jednotlivé talíře nebo do salátových misek. Každou porci posypeme oreganem a podáváme.

Komentáře k receptu