Chodské špecle

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 5 l Voda pitná
  • 1.2 dl Mléko plnotučné
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 515 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 470 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 257.3 mg
  • Draslík 77.8 mg
  • Vláknina 6300 mg
  • Vitamín A 6300 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 196.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, mléko a sůl. Směs promícháme dohladka.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 3 litry vody s 0.5 lžicí soli. Jakmile se voda vaří, těsto protlačíme přes hrubý cedník. Těstoviny - špecle vaříme za občasného míchání do doby, než vyplavou na povrch (asi 2-3 minuty).

  • 3

    Vyjmeme je a vložíme do druhého hrnce se studenou vodou (2 litry), necháme namočené další 2 minuty, poté je scedíme, dáme do mísy a polijeme rozpuštěným máslem.

  • 4

    Špecle podáváme jako přílohu k masu, k omáčkám nebo samostatně různě zapečené.

Komentáře k receptu