Vánoční zabijačkový sulc

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 750 g Vepřová kůže
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vepřové maso libové
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 0.5 ks Vepřová hlava
  • 1 ks Hřebíček
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 ks Vepřové nožičky
  • 3 l Voda pitná
  • 4 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1315 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 124 g
  • Sodík 2570 mg
  • Bílkoviny 137 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 465 mg
  • Draslík 460.6 mg
  • Vláknina 4662.4 mg
  • Vitamín A 4662.4 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 319.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme, oloupeme a omyjeme celer, mrkev, petržel a cibuli, dáme vše do studené vody. Očistíme a omyjeme vepřové ouško, nožičky, vepřové kůže a polovinu prasečí hlavy a dáme do hrnce k zelenině. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček a sůl. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme pod poklicí, jen aby voda probublávala, přibližně 2 hodiny. Ze začátku vaření odebereme pěnu, aby byl vývar čistý.

  • 2

    V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 3 vejce natvrdo. Vaříme je 9-10 minut. Potom je necháme vychladnout a oloupeme je.

  • 3

    Když je kůže úplně měkká, maso se odchlipuje od kostí, vše děrovanou naběračkou vyjmeme z vývaru a necháme zchladnout. Vývar přecedíme přes síto do druhé nádoby.

  • 4

    Maso a kůže obereme od kostí, vše kromě zeleniny pokrájíme na kousky (o něco menší než velikost sousta) a maso rozdělíme do 6-8 hlubokých misek. Rozdělíme na ně na plátky pokrájená vejce a misky zakryjeme. Vývar necháme vyvařit na 1,5 litru, poté ho necháme mírně vychladnout. Naběračkou posbíráme tuk, vývarem zalijeme maso v miskách. Odložíme je na chladnější místo na několik hodin, aby sulc zatuhnul.

  • 5

    Před servírováním oloupeme cibuli, pokrájíme ji na velmi tenké kroužky. Sulc v miskách ozdobíme cibulí, posypeme pepřem, sladkou i pálivou paprikou a podáváme. Každý si podle chuti může sulc pokropit několika kapkami octa.

Komentáře k receptu