Koprová omáčka s brambory

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 g Kopr sterilovaný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 405 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 1469 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 301.2 mg
  • Draslík 790.5 mg
  • Vláknina 11485.7 mg
  • Vitamín A 11485.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nové brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, omyjeme, usušíme a ve fritovacím hrnci je opečeme, aby měly zlatovou barvu a byly křupavé, vysypeme je do misky, osolíme a promícháme.

  • 2

    V hrnci přivedeme vodu k varu, lžící do ní naskládáme celá vejce a 7 minut je vaříme nahniličko. Potom je scedíme, necháme vychladnout ve studené vodě, oloupeme, nakrájíme na půlky a zatím necháme stranou k dalšímu použití.

  • 3

    Do hrnce položíme máslo, rozpálíme ho, přidáme oloupanou, na kousky nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova, přisypeme mouku, zamícháme, přilijeme vodu a ponorným mixérem směs v hrnci rozmixujeme. Do rozmixované hmoty přilijeme sterilizovaný kopr a povaříme cca 10 minut. Potom do omáčky vylijeme smetanu, podle vlastní chuti osolíme, opepříme, přidáme ocet, cukr a necháme ještě vařit dalších 10 minut.

  • 4

    Připravené opečené brambory naporcujeme na talíře, přidáme uvařenou omáčku, do každé položíme 2 půlky vajíček a podáváme.

Komentáře k receptu