Šťovík dušený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 180 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 15 g
- Sodík 671 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 141.4 mg
- Draslík 437.5 mg
- Vláknina 1989.7 mg
- Vitamín A 1989.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šťovík přebereme, povadlé listy vyhodíme. Zbylé listy omyjeme a podusíme v trošce vody asi 5 minut.
-
2
V pánvi rozehřejeme 40 g másla, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme šťovík, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a dusíme 40 minut. Šťovík vyndáme posekáme nadrobno, vrátíme do hrnce, žloutky rozmícháme se smetanou a máslem, přidáme ke šťovíku a rozmícháme. Zakápneme ústřicovou nebo sojovou pikantní omáčkou. Již nevaříme.
-
3
Takto upravený šťovík je vhodný k pečeným masům.