Zelenina na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Brokolice
  • 180 g Žampiony čerstvé
  • 180 g Květák
  • 300 g Brambory
  • 150 ml Vývar zeleninový
  • 150 ml Víno bílé
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 439 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 116 g
  • Sodík 601 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 48.6 mg
  • Draslík 819.1 mg
  • Vláknina 11851.8 mg
  • Vitamín A 11851.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Vsypeme do hnce, podlijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut.

  • 2

    Uvařené brambory vložíme do mísy a rozšťoucháme. Přimícháme jogurt, 2 lžíce másla, posypeme polovinou strouhaného parmezánu, osolíme a opepříme.

  • 3

    Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přisypeme mouku a rozmícháme na máslovou jíšku. Za stálého míchání jíšku smažíme asi 2 minuty. Podlijeme vývarem, přilijeme mléko a víno. Přivedeme k varu.

  • 4

    Mrkev nakrájíme na kostičky, květák a brokolici na malé růžičky a žampióny na plátky. Vše přisypeme na pánev do omáčky a vaříme 25 minut.

  • 5

    Zeleninovou omáčku vlijeme do pekáčku a navrch poklademe bramborovou hmotu. Posypeme druhou polovinou strouhaného parmezánu a dáme zapéct. Pečeme při střední teplotě 40 minut.

  • 6

    Podáváme jako samostatný chod.

Komentáře k receptu