Taramasalata
Suroviny
- 230 g Treska aljašská
- 60 g Chléb pšeničný (bílý)
- 150 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 10 ks Rajčata
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 plátek Chléb Pita
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 6 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 377 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 31 g
- Sodík 174 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 620.6 mg
- Vláknina 5381.8 mg
- Vitamín A 5381.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Stáhneme povrchovou blanku z uzeného mlíčí tresky, poté je rozmixujeme s nakrájenou cibulí, vložíme česnek a opět mixujeme. Dále přidáme nadrobené bílé pečivo bez kůrek, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a mixujeme tak dlouho, než se pečivo do směsi zcela nezapracuje.
-
2
Za stálého mixování pozvolna přiléváme olivový olej, následně přidáváme horkou vodu. Pokud je hmota kvalitně rozmixovaná, dodáme podle chuti sůl a pepř, případně citronovou šťávu. Směs přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice.
-
3
Pitta chleby naplocho rozpůlíme, každou část rozkrájíme na 6 – 8 trojúhelníků. Takto připravený chléb potřeme olivovým olejem a rozložíme na pečící plech. Pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C, po dobu přibližně 20 minut, poté necháme na drátěné podložce vychladnout.
-
4
Směsí z lednice naplníme vydlabaná rajčata, ozdobíme petrželkou a podáváme.