Krémová hrášková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 120 g Hrášek
  • 800 g Karotka
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Hřebíček
  • 4 ks Máta
  • 1 hrst Celer - nať
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka rýžová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 149 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 282 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 3.8 mg
  • Draslík 855.7 mg
  • Vláknina 15916.8 mg
  • Vitamín A 15916.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.3 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou mrkev opláchneme, zúžené konce odkrojíme v délce 5 cm a nastrouháme do tvaru mrkviček. Zbytky od strouhání spolu s ostatní mrkví jemně nakrájíme. Celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, zapícháme do ní hřebíček. Celerovou nať spolu s petrželí opláchneme, osušíme a s bobkovým listem svážeme nití.

  • 2

    Mrkvičky s hráškem podusíme mírně podlité osolenou vodou. Ostatní nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody, přidáme cibuli a svázané bylinky, osolíme, opepříme a pozvolna uvaříme doměkka.

  • 3

    Poté bylinky s cibulí vyjmeme, zeleninu s vývarem rozmixujeme. V mléce rozmícháme mouku, přidáme do polévky a vše povaříme nepřikryté 5 minut. Podušené mrkvičky podélně rozkrojíme.

  • 4

    Polévku nalijeme do talířů, okraje a střed ozdobíme hráškem, mrkvičkami a bylinkami a servírujeme.

Komentáře k receptu