Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 300 g Hrášek mražený
- 250 g Rajčata
- 100 ml Vývar zeleninový
- 300 ml Vývar zeleninový
- 2 kávová lžička Harissa pasta
- 2 kávová lžička Harissa pasta
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Hřebíček
- 2 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Brambory
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 528 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 22 g
- Sodík 781 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 247.1 mg
- Draslík 1679.9 mg
- Vláknina 26118.5 mg
- Vitamín A 26118.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.4 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme brambory, rozčtvrtíme a v osolené vodě vaříme 20-25 minut. Mezitím oloupeme česnek a cibule, nakrájíme nahrubo a cca 5-7 minut orestujeme dozlatova na 4 lžících rozpáleného oleje.
-
2
Hrášek nasypeme do vody, přidáme bobkový list a hřebíček, přivedeme k varu, cca 5 minut povaříme. Opláchneme petrželku, lístky nasekáme.
-
3
Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na hrubší kaši. Hrášek necháme okapat na cedníku, vyjmeme bobkový list a hřebíček, vývar odložíme. Do brambor vmícháme cibuli, česnek, hrášek a petrželku.
-
4
Troubu rozpálíme na 225 °C, nákypovou formu vymažeme tukem. Harissu smícháme se 4 lžícemi vývaru z hrášku, přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem, vmícháme do brambor. Směs přemístíme do formy, urovnáme, pokapeme zbytkem oleje a pečeme cca 25-30 minut dohněda.
-
5
Připravíme omáčku. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a za stálého míchání dusíme cca 4 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, přilijeme zbytek vývaru z hrášku a zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, poté vmícháme protlak a harissu, osolíme a opeříme.
-
6
Upečený nákyp nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou.