Bramborový nákyp s hráškem a rajčatovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Hrášek mražený
  • 250 g Rajčata
  • 100 ml Vývar zeleninový
  • 300 ml Vývar zeleninový
  • 2 kávová lžička Harissa pasta
  • 2 kávová lžička Harissa pasta
  • 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Hřebíček
  • 2 hrst Petržel kudrnka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Brambory
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 528 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 781 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 247.1 mg
  • Draslík 1679.9 mg
  • Vláknina 26118.5 mg
  • Vitamín A 26118.5 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.4 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme brambory, rozčtvrtíme a v osolené vodě vaříme 20-25 minut. Mezitím oloupeme česnek a cibule, nakrájíme nahrubo a cca 5-7 minut orestujeme dozlatova na 4 lžících rozpáleného oleje.

  • 2

    Hrášek nasypeme do vody, přidáme bobkový list a hřebíček, přivedeme k varu, cca 5 minut povaříme. Opláchneme petrželku, lístky nasekáme.

  • 3

    Uvařené brambory slijeme a rozmačkáme na hrubší kaši. Hrášek necháme okapat na cedníku, vyjmeme bobkový list a hřebíček, vývar odložíme. Do brambor vmícháme cibuli, česnek, hrášek a petrželku.

  • 4

    Troubu rozpálíme na 225 °C, nákypovou formu vymažeme tukem. Harissu smícháme se 4 lžícemi vývaru z hrášku, přidáme vejce, ochutíme solí a pepřem, vmícháme do brambor. Směs přemístíme do formy, urovnáme, pokapeme zbytkem oleje a pečeme cca 25-30 minut dohněda.

  • 5

    Připravíme omáčku. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, na rozpáleném oleji osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a za stálého míchání dusíme cca 4 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, přilijeme zbytek vývaru z hrášku a zeleninový vývar. Povaříme cca 10 minut, poté vmícháme protlak a harissu, osolíme a opeříme.

  • 6

    Upečený nákyp nakrájíme na kousky a podáváme s omáčkou.

Komentáře k receptu