Zajímavosti

Kuchyňské vybavení, které potřebuje každý student

Publikováno: 11.03.2019
Není žádným tajemstvím, že stravování studentů na vysokoškolských kolejích ve většině případů rozhodně není ideální. V menze se ne vždy vaří chutně, na pravidelné donáškové služby nebývají peníze, a tak studenti často končí u polévek ze sáčku a jiných polotovarů.




Pokud se student či studentka rozhodnou na koleji vařit, musí se obrnit velkou dávkou trpělivosti a odvahy. Tamější kuchyně totiž nebývají moc dobře vybaveny, málokdy obsahují více spotřebičů než troubu, mikrovlnnou troubu, sporák a lednici. Nádobí si většinou musí zajistit své vlastní, a kvůli omezenému prostoru i financím je třeba vystačit si jen s tím nejnutnějším. Které kuchyňské vybavení by si měl každý student-kuchař pořídit?

Pánev

Bez pánve se v kuchyni jen těžko obejdete, použijete ji k restování masa a zeleniny, přípravě omáček na těstoviny i k opékání palačinek. Pro snadnou údržbu doporučujeme studentům pánve s nepřilnavým povrchem, zejména pánve keramické, které většinou stačí jen otřít kuchyňskou papírovou utěrkou. V ideálním případě by výbava studenta obsahovala dva kusy – menší pánvičku na volská oka, na restování cibulky či slaniny, a větší ke smažení řízků, přípravě omáček a také pro případ, že bude vařit pro více lidí.

Hrnec

Kdybychom udělali mezi studenty průzkum, jaký pokrm si na koleji nejčastěji vaří, patrně by vítězily těstoviny. Jsou levné, rychlé, dají se koupit všude a zalít obrovským množstvím různých omáček, takže nikdy nechutnají stejně. K jejich přípravě ale potřebujete hrnec, pro urychlení vaření i s poklicí. Do kolejní kuchyně příliš nedoporučujeme smaltované a litinové hrnce, ty se totiž dlouho nahřívají, a příprava jídla se tak značně protáhne. Ve vedení tepla je přeborníkem měď, měděné nádobí si ale nemůže každý dovolit, a student už vůbec ne. Proto bychom volili hrnec nerezový nebo hliníkový s nepřilnavou úpravou. Hrnec vám pravděpodobně bude stačit jeden, spíše menší, pokud nemáte ve zvyku vařit pro více lidí nebo si vařit jídlo do zásoby.

Nůž

Jen málo jídel se při své přípravě obejde bez nože. Nůž je základní pomůckou kuchaře, a je také vybavením, do kterého se vyplatí investovat. Nemyslíme tím, že byste si hned měli pořídit damascénské nože, rozhodně ale zapomeňte na plechové nožíky z minulého století. Vyberte pěkný velký nerezový nůž na krájení zeleniny a masa (ideální je používat na syrové maso jiný nůž, ale ne vždy je to možné) a malý nožík ke všem činnostem, které by se vám s velkým nožem dělaly špatně. Pokud upřednostňujete keramické nože, klidně vsaďte na ně, jejich výhodou je, že se nemusí brousit. Na druhou stranu se ale velmi snadno lámou (což je v kolejních podmínkách celkem problém) a také se jimi nesmí krájet kosti a cokoliv tvrdého. Je dobré zakoupit si i škrabku na brambory a zeleninu, stojí do padesátikoruny a ušetří vám spoustu času.

Prkénko

Sice už máme nůž, ale krájet ještě přesto nemůžeme. To, že při krájení poničí kolejní kuchyňskou linku, asi málokterého studenta trápí, z hygienických důvodů si ale tento akt asi každý rozmyslí. Plastové kuchyňské prkénko stojí pár korun, pomůže ale uchránit vaše jídlo před bakteriemi, kterých je na lince jistě spousta (ruku na srdce, studenti – kolik z vás po sobě utírá a dezinfikuje pracovní plochu?). Pořídit se dají i tenké plastové destičky na krájení, které nezaberou takřka žádné místo. A ač se to zdá možná zbytečné, pořiďte si rovnou dva kusy, nejlépe rozdílné barvy – jeden na krájení syrového masa a ryb, druhý na ovoce, zeleninu, sýry, uzeniny apod.

Vařečka, obracečka, stěrka a metla

Pokud neplánujete péct sladké dobroty, dost možná se obejdete bez stěrky a metličky, případná vajíčka na omeletu rozšleháte vidličkou. Vařečku a obracečku ale potřebuje každý, jejich použití je nesmírně široké. Volte raději plastové nebo nerezové výrobky, lépe se myjí.

Talíř, příbor, sklenička a hrneček

Tento bod asi nemusíme příliš podrobně komentovat. I když byste mohli uvařené jídlo jíst vařečkou rovnou z pánve a popíjet k tomu nápoj z pet lahve, příjemnější je přece jen koupit si pořádné nádobí. Není nutné to nijak přehánět, od každého druhu stačí jeden kus.

Tipy z našeho e-shopu

Uvedené kuchyňské vybavení seženete v každé prodejně domácích potřeb, v hypermarketech a některých supermarketech i na dalších místech. Ne každý má ale čas na jejich výběr a nákup, a proto jsme se rozhodli vám práci usnadnit. Z našeho e-shopu jsme vybrali potřeby do kuchyně, které se řídí našimi tipy, jsou cenově dostupné, a přitom kvalitní. Celá objednávka se vejde pod 3 tisíce korun, poštovné budete mít zdarma.

Pozn.: Je zde počítáno s cenami k 11. 3. 2019, je možné, že v době, kdy si článek čtete, již nejsou aktuální. Děkujeme za pochopení.

Keramická pánev 16 cm
Keramická pánev 24 cm
Nerezový hrnec 2 l
Nůž ocelový univerzální 20 cm
Nůž s krytkou 8,5 cm
Škrabka na brambory a zeleninu
Plastové prkénko – nezapomeňte vložit do košíku 2 ks
Obracečka s nerezovým držadlem
Silikonová stěrka
Silikonová vařečka s otvorem
Nerezová šlehací metla
Talíř 26,5 cm
Lžíce
Kávová lžička
Příborový nůž
Vidlička
Sklenička zelená
Hrneček keramický


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty