Francouzské slovo cocotte bychom mohli přeložit jako „kastrol“. Konkrétně se jedná o kulaté nebo oválné hrnce různých velikostí, vyrobené z litiny nebo keramiky. Bývají vyvedeny v pestrých barvách a vždy je doprovází stejně stylová poklice. A protože jídla v kokotce vypadají tak skvěle, rovnou se v ní i servírují.
Nakupujeme kokotku
Ve Francii koupíte kokotku libovolné barvy a velikosti na každém rohu, v našich končinách je to ale, bohužel, trochu nedostatkové zboží. Výběr stylů a barev je omezený, a tak si možná budete chtít kokotku objednat ze zahraničí nebo si ji přivézt z dovolené ve Francii. Pokud zůstanete věrni českým e-shopům, můžete navštívit ten náš, který nabízí kvalitní litinové kokotky různých velikostí.
Kokotky se vyrábějí z litiny se smaltovou povrchovou úpravou, anebo z keramiky. Obě provedení nabízejí výborné rozložení a následné udržení tepla. Tyto zapékací hrnce se vyrábějí v několika velikostech – 300 ml se hodí na zapečený dezert nebo oběd či večeři pro jednoho, z 500 ml kokotky se nají dva lidé, pro rodinu volte nádobu ještě větší. Anebo může mít každý strávník svou vlastní malou kokotku!
Vaříme v kokotce
Kokotka je určena především k zapékání, můžete v ní ale také péct dezerty nebo připravovat dušené pokrmy. V takovýchto nádobách se teplo šíří velmi pozvolna, jídlo se dusí ve vlastní šťávě a zachovává si šťavnatost a všechny své chutě. Na kokotky se ale nesmí spěchat – výslednou neodolatelnou chuť tvoří z velké části čas. Naopak příprava může být naprosto minimální – stačí naskládat suroviny do hrnce, přiklopit a strčit do trouby, zatímco se jídlo připravuje, můžete dělat cokoliv jiného, co zrovna potřebujete nebo chcete.