Na Boží hod vánoční je v některých rodinách zvykem dojídat zbytky od Štědrého dne. Vždyť řízků, smaženého kapra a bramborového salátu většinou zbyde dost na oběd pro celou rodinu. Jinde se podává vývar s játrovými knedlíčky nebo nudličkami a pečená kachna nebo husa s vařeným zelím a knedlíky, případně pečená krůta nebo svíčková na smetaně. V některých rodinách se kachny a husy pečou až na svátek svatého Štěpána, jinde se připravuje pečené vepřové maso nebo štěpánská pečeně.
Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky
-
500 g kuřecích skeletů a drobů
-
250 g kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
-
200 g kuřecích jater
-
2 cibule
-
2 kuřecí čtvrtky
-
1 vejce
-
1 rohlík namočený v mléce
-
2 stroužky česneku
-
5 kuliček nového koření
-
4 kuličky černého pepře
-
1 bobkový list
-
2 lžíce majoránky
-
strouhanka dle potřeby
-
sůl
-
pepř
Kuřecí skelety, kuřecí čtvrtky a kořenovou zeleninu omyjeme, společně s oloupanou cibulí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem vložíme do hrnce a zalijeme jeden a půl litru studené vody. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi dvě hodiny. Kuřecí játra očistíme a naškrábeme nebo rozmixujeme, promícháme s rozmočeným rohlíkem, utřeným česnekem, vejcem a majoránkou, podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Uložíme do lednice. Vývar scedíme, zeleninu vyhodíme, maso z kuřecích čtvrtek obereme a vrátíme do polévky. Pokud chceme ve vývaru zeleninu, vložíme novou. Polévku přivedeme k varu, vkládáme do něj vytvarované játrové knedlíčky, a jakmile jsou všechny uvařené (a zelenina také), můžeme dochutit solí a pepřem a podávat.
Štěpánská hovězí pečeně
-
750 g hovězí plece
-
100 g špeku
-
500 ml hovězího vývaru
-
4 vejce vařená natvrdo
-
1 cibule
-
1 celer
-
1 mrkev
-
3 lžíce sádla
-
5 kuliček nového koření
-
6 kuliček černého pepře
-
2 bobkové listy
-
sůl
-
pepř
Maso prošpikujeme na nudličky nakrájeným špekem a nařízneme, aby vznikla kapsa. Do ní vložíme vejce uvařená natvrdo, jejich špičky můžeme seříznout, aby na sebe lépe navazovala. Kapsu uzavřeme a zavážeme, aby se neotevírala, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme sádlo a maso na něm necháme zatáhnout, potom ho vyjmeme. V hrnci orestujeme oškrábaný a na kostky pokrájený celer a mrkev i nadrobno nasekanou cibuli. Maso i zeleninu vložíme do pekáče, podlijeme polovinou vývaru, přidáme koření, pekáč zakryjeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Po půl hodině zeleninu vyjmeme, propasírujeme a vyhodíme, maso pečeme ještě alespoň hodinu a půl a průběžně podléváme výpekem nebo zbylým vývarem. Hotovou pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s dušenou rýží.