Starověká forma tohoto dortu se pojídala již ve starověkém Řecku a byla tak populární, že o něm a jeho výrobě napsal athénský fyzik Aegimus obsáhlou knihu. Je ale důležité připomenout, že tehdejší cheesecake měl úplně jinou formu a pravděpodobně i chuť, než ten dnešní. Sýr na cheesecake, jak ho známe my, vyrobil až v roce 1872 Američan William Lawrence, a v roce 1928 vznikl krémový sýr Philadelphia od firmy Kraft, který se používá na výrobu dodnes.
Vzhledem k takovému počtu možností, kde si i u nás v České republice cheesecake můžete dát, je těžké říci, kde mají ten nejlepší. Mě osobně nejvíce chutnal cheesecake s lískovými oříšky a mandlemi, který jsem měl v restauraci U Emy Destinnové díky kulinářskému festivalu "Taste of America", který probíhal v průběhu léta v různých pražských restauracích zaměřených na americkou kuchyni. Je ale pravděpodobné, že v této restauraci nikdy nedostanete úplně identický dort, protože každý den připravují trochu obměněný. Máte tak ale zaručenou i maximální čerstvost.
Jan Dupač ml.
Cheesecake s borůvkovým žahourem podle Emy Destinnové
Cheesecake patří společně s jablečným koláčem mezi nejslavnější americké zákusky. Je mezi nimi ale jeden rozdíl. Jablečný koláč si Američané najčastěji pečou doma, kdežto cheesecake je spíše záležitostí místních restaurací. Důvodem bývá často mylná představa, že se za tvorbou tohoto pokladu americké kuchyně skrývá něco složitého. V tomto jednoduchém receptu na klasický cheesecake si ukážeme, že tomu tak rozhodně není.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 80 minut + chladnutí
Ingredience:
- 375g ricotty
- 375g sýru Philadelphia
- 200g jemného krupicového cukru
- 125g máslových sušenek
- 50g mletých mandlí
- 3 žloutky
- Trocha citronové kůry
- lžička vanilkového extraktu
Na žahour:
- 1/2l borůvek
- 100g cukru
- 125 ml smetany
Příprava:
Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C.
Na korpus zpracujte sušenky tak, aby se rozdrobily. Přidejte mandle a máslo, a zpracujte pevnou hmotu.
Kruhovou formu na dort o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Dovnitř dejte rovnoměrně silnou vrstvu připravené sušenkové směsi a dejte chladit.
Mezitím si v misce s cukrem rozmačkejte borůvky, přilijte vychlazenou smetanu a směs rozmíchejte.
Do hladka zpracujte ricottu a smetanový sýr. Přidejte cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilkový extrakt a prošlehejte. Směs přelijte do formy a pečte 80 minut nebo tak dlouho, až budou okraje zlaté a náplň se bude při poklepání na bok formy lehce chvět. Nechte ve formě vychladnout a podávejte s žahourem.