Pokud jste si až dosud mysleli, že na to, abyste si připravili pár nudlí, musíte strávit celý náročný den v kuchyni, pak vás musíme vyvést z omylu. Domácí výroba těstovin zabere jen několik desítek minut a má několik nesporných výhod – můžete si těstoviny vyrobit z libovolného druhu mouky (nebo dokonce několik druhů smíchat), v libovolném tvaru a velikosti a také je dochutit, jak je libo. Tak si tedy můžete připravit skvělé těstoviny, které budou mít jedinečnou chuť a zároveň budou moci splňovat speciální nároky bezlepkářů nebo veganů.
Co budeme potřebovat
K výrobě těstovin máte s největší pravděpodobností vše potřebné doma – není třeba jiných surovin než mouky, vajec a špetky soli. Pokud vejce z jakéhokoliv důvodu nehodláte použít, nahraďte je vodou. Co se týče mouky, výběr je čistě na vás. Můžete vsadit na klasiku a použít hladkou pšeničnou mouku („dvounulku“), anebo si vzít příklad z Italů a koupit si pro tento účel semolinu. A jestli si nejste jisti, klidně tyto dvě mouky namíchejte v poměru 1:1. Kdo rád experimentuje, může si vyrobit těstoviny z pohankové, špaldové, celozrnné nebo jakékoliv jiné mouky. I tady platí, že je lze míchat s hladkou pšeničnou moukou.
Množství surovin lze snadno spočítat a upravovat – na každé vejce je potřeba 100 g mouky a malá špetka soli (tu také můžete zcela vynechat, záleží na každém). Musíme však počítat s tím, že bude možná potřeba přidat nějakou tu lžíci mouky nebo pár kapek vodym abychom získali správnou konzistenci.
Kromě surovin budeme k výrobě těstovin potřebovat i nějaké to kuchyňské vybavení. Povinnou výbavou je vál (nejlépe dřevěný, ale může být i silikonový) a váleček, hodit se bude také rádýlko a nůž na rozkrájen těsta. A pokud máte doma (nebo si můžete od někoho vypůjčit) strojek na těstoviny, máte vyhráno.
Jak na to
Na vál nasypeme mouku, vmícháme do ní špetku soli a vytvoříme kopeček a v něm důlek. Do tohoto důlku vyklepneme vejce, vidličkou je rozšleháme a začneme zapracovávat do mouky. Rukama vypracujeme hladké a elastické těsto. Aby bylo kvalitnější a elastičtější, použijeme speciální trik – těsto vytahujeme jako žvýkačku a také s ním několikrát praštíme o pracovní desku. Když máme těsto zpracované, pevně ho zabalíme do potravinové folie nebo vlhké utěrky a necháme ho půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Poté ho ještě zlehka propracujeme (a to nejlépe po menších částech), vyválíme a vykrájíme požadované tvary.. Snažíme se pracovat rychle, aby těsto neosychalo, a to, s nímž momentálně nepracujeme, necháme zabalené ve folii.
Do jakých tvarů těstoviny krájet
Klasickou podobou těstovin jsou nudle – mohou být široké, docela uzoučké nebo něco mezi tím. Pro krájení nudlí vyválený plát těsta překládáme do té doby, než vznikne malý čtvereček, z nějž pak krájíme proužky. Oblíbené jsou také plněné těstoviny, například ravioli. Na jejich výrobu budeme potřebovat dva stejně velké tenké pláty těsta. Na jeden z nich lžičkou naneseme předem připravenou a vychlazenou náplň tak, aby mezi jednotlivými dávkami zůstaly alespoň dva centimetry prostoru. Plát s náplní překryjeme druhým plátem a volné prostory mezi kousky náplně prsty zmáčkneme a rádýlkem rozkrájíme na čtverečky.
Hotové těstoviny ideálně ihned uvaříme, budou chutnat nejlépe. Můžeme je také usušit, zamrazit nebo až dva dny uchovávat v lednici.
TIP: Těsto na těstoviny můžeme ochutit například sušenými rajčaty, bylinkovým pestem, česnekovou pastou, chilli vločkami i jinými surovinami.
Lenka Ambrožová