Krajové speciality

Česká klasika v podobě olomouckých tvarůžků

Publikováno: 27.08.2012
Pokud se zamyslíte nad tradičním sýrovým pokrmem, který by měl vystihnout český národ, jistě Vás napadne pouze jediná možná varianta. Ano, jsou to olomoucké tvarůžky, respektive jemně smradlavý sýr, jehož hlavním působištěm a domovinou je právě Olomoucký kraj. Tato speciální delikatesa, která je mimochodem zapsána ve Velké encyklopedii sýrů, spatřila světlo světa již před stovkami let, někdy kolem patnáctého století. Již v těchto dobách se tradují zmínky o lahodném a zapáchajícím sýru, který se stal dominantou téměř celé naší země.

V jaké podobě lze olomoucké tvarůžky připravovat

Vzhledem k tomu, že jde ve své podstatě o klasický sýr, lze tento produkt konzumovat za studena. Samotné tvarůžky jsou totiž produkovány v malých kolečkách, které jsou tlusté zhruba jeden centimetr. Klasickou pochutinou je bezpochyby máslem namazaný chléb, vyskládaný právě touto zrající delikatesou.

Olomoucké tvarůžky však své zastoupení nalezly také v mnohem honosnějším stolování. Zcela běžně je můžete užít při přípravě jakéhokoliv masa, ať už vepřového, hovězího nebo kuřecího. Ona specifická chuť a vonná esence pouze podtrhnou jedinečnost Vámi připravovaného pokrmu. Oddávat se můžete i sladkým dobrotám, které vznikají v kombinaci se šlehačkou nebo banány. Z hlediska možného zpracování se pravděpodobně žádné meze nekladou.

Konzumujte tvarůžky pouze dostatečně uleželé

Pakliže si chcete své olomoucké tvarůžky vychutnat opravdu do sytosti, měli byste je konzumovat v patřičném stavu zrání. Tedy lehce naměklé, potažené žlutou mazlavou vrstvou. Po rozkrojení by měl být střed sýru dostatečně nažloutlý a uleželý, nikoliv bílý, až tvarohový. Teprve poté si dopřejete ten správný požitek z výtečných olomouckých tvarůžků.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty