Čokoládové muffinky
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 100 g Cukr krupice
- 175 g Zakysaná smetana
- 200 g Mouka polohrubá
- 120 g Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kardamom
- 1 ks Sůl
- 1 ks Cukr vanilka
- 3 polévková lžíce Kakao - prášek
- 3 polévková lžíce Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 15 g
- Sodík 32327 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 61.1 mg
- Draslík 177.7 mg
- Vláknina 5126.1 mg
- Vitamín A 5126.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů, plynovou na stupeň 2-3). Do formy na muffinky vložíme papírové košíčky.
-
2
Čokoládu a máslo rozehřejeme ve vodní lázni a poté necháme vychladnout. Přidáme cukr a vanilkový cukr a šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém. Vmícháme do něj vejce, kysanou smetanu, koňak nebo brandy a koření.
-
3
V míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, kakaem a solí. Do této směsi vmícháme krém tak, aby se vše dokonale spojilo (ale netřeme dohladka).
-
4
Těstem plníme papírové formičky asi do dvou třetin a pečeme 20 - 25 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvilku chladnout, ale podáváme ještě teplé.